left DivX Sinema Forum logo_right

Hoşgeldin Misafir ( Giriş )

Sinema Filmleri

Çingeneler Zamanı

Konuya Cevap EkleYeni Konu Baslat
left > Çingeneler Zamanı, Bir Emir Kusturica başyapıtı seperator Ayarlar V right
niko
mesaj Sep 14 2005, 12:15:05 PM
İleti #1

Master

Grup: Üyeler
Nereden: İstanbul/Bahçeşehir
Üye No.: 1,114

İzlemeyen okumuyor!!

Hayalleri olmayan bir Çingene ne işe yarar?

Bir Hıdrellez günü açıp içindeki ışıkları, yüreğini aşka bağlamıştı Perhan. Tanrı bile yeryüzüne indiğinde Çingeneleri görünce, ilk uçakla geri dönmemiş miydi? Sevgilerini, aşklarını tabutlara yerleştirip ateşler içinde yanan sulara bıraktılar...

Üstüne gölge düşen bir halkın türküsüydü "Çingeneler Zamanı". Palmiyeleri, altınları, kanları, canları, ödülleri, festivalleri geçiniz, hepsinin ötesinde sinemanın sanattan çok, büyü olduğunu haykırır gibiydi. Kızkardeşini yürütebilmek için bir çetenin elemanlığına soyunan, emeksiz kazandığı paranın hayallerini körleştirip onu bozacağı bir serüvenin kadersiz yolculuğuna soyunmuştur Perhan. Görüntü yönetmeni Vladi Flac'ın eşsiz Hıdrellez görüntüleri eşliğinde, bir ara Perhan'ın babaannesine yönelen Kusturica kamerası ve o ince gözyaşları nasıl bir zamana tanıklık ettiğimizi anlatacaktır. Bu, Çingeneler Zamanı'dır...

Emir Kusturica, alttan alta Tito Yugoslavya'sının eriyişini, bundan duyduğu derin hüznü Perhan'ın kişiliğinde yansıtır. Bunun ötesinde, derin şiirsellik filmin her karesine yüzyılın önemli çağdaş ozanlarından Goran Bregovic'in müziğiyle yansıyacaktır. Kusturica, daha sonraları "Arizona Dream"de de sık sık kullanacağı ruhun bedenden yükselişini, gelinlik metaforuyla "Çingeneler Zamanı" için ölümsüz kılacaktır.

Anlatılan, horlanan, kabul görmez bir halkın hikayesidir de, Kusturica öyle anlatır ki, günahıyla sevabıyla kimsenin kimsede hakkı kalmaz. Anlatılan bu kederli zaman Çingeneler'e çalar ama bir ırkı anlatmanın insanı anlatmaktan geçtiği çok iyi bilinir. Emir Kusturica, daha sonraları Bosna'ya saldırıların arttığı bir dönemde Amerika'da film çekme hayalini gerçekleştirecek, çocukluğunun kahramanı Jerry Lewis ile çalışma imkanı bulacak ama pek çokları tarafından da, bu nedenle eleştirilecektir. Fellini'nin de dediği gibi "herkes hayatında ancak bir film çekecekse", Kusturica'nınki "Çingeneler Zamanı"dır...

Barış Bardakçı

Burdan sonrası benim:

Bu filmi ancak bu kadar güzel bir yazı anlatabilirdi. Dönem dönem durduğu raftan çıkartılması farz olan düş gibi, masal gibi bir film..

Filmle ilgili olarak, Kusturica, Yugoslav Birliği'ni destekleyen sözleriyle tüm Avrupa kamuoyunun tepkisini de çekince soluğu ABD'de aldı. Ayrıca Yugoslavya yıkılmadan önce çekilen en uzun filmdir (136 dak.) ve Çingene dili de bu filmde kullanılmıştır. Ayrıca Fransa'da yaşayan Çingeneler de bir basın toplantısı düzenleyerek filmi protesto etmişlerdir.

Şimdilik bu kadar smile.gif

User is offlineProfiline GitÖM
Go to the top of the page
+Quote Post
KingAMRA
mesaj Sep 14 2005, 12:34:51 PM
İleti #2

Master
Group Icon

Grup: Kıdemli Üye
Üye No.: 988

QUOTE(niko @ Sep 14 2005, 12:25 PM)
Ayrıca Fransa'da yaşayan Çingeneler de bir basın toplantısı düzenleyerek filmi protesto etmişlerdir.
*

Bence halt etmişler.. Dört dörtlük mükemmel bir filmdi.. Ayrıca Fellini'nin yorumuna da katılmıyorum ( işte bu ne kadar önemsenir tartışılır biggrin.gif ) , Arizona Dream'da zevkle izleyip beğendiğim bir filmdir..
+Quote Post
niko
mesaj Sep 14 2005, 12:45:47 PM
İleti #3

Master

Nereden: İstanbul/Bahçeşehir
Üye No.: 1,114

Biz de öyle olmaz mı? Film çekersin, hayda ordaki kitle ayağı kalkar. Hayır biz orda ki gibi değiliz diye. Demiyor ki reklamın iyisi kötüsü olmaz diye. Kimseyi memnun edemiyorsun bu hayatta. smile.gif

Fellini'ye sonuna kadar katılıyorum ben. (Fellini'nin yattığı yerden gururu okşanıyordur şimdi tongue.gif ) KingAMRA sen hangisi ile başladın izlemeye. Bir yönetmenin en iyi filmiyle başlarsan diğerlerini onla kıyaslayıp, beğenmiyorsun. Tecrübe ile sabittir.

Ayrıca foruma bir kere daha yazmıştım. Filmde Perhan'ı oynayan genç 1999 senesinde intihar etmiş. sad.gif

Bu ileti niko tarafından Sep 14 2005, 12:48:35 PM yeniden düzenlenmiştir.
+Quote Post
KingAMRA
mesaj Sep 14 2005, 12:57:46 PM
İleti #4

Master
Group Icon

Üye No.: 988

QUOTE(niko @ Sep 14 2005, 12:55 PM)
Fellini'ye sonuna kadar katılıyorum ben. (Fellini'nin yattığı yerden gururu okşanıyordur şimdi  tongue.gif ) KingAMRA sen hangisi ile başladın izlemeye. Bir yönetmenin en iyi filmiyle başlarsan diğerlerini onla kıyaslayıp, beğenmiyorsun. Tecrübe ile sabittir.
*

Dediğim gibi insanlar benim mi Fellini'nin mi haklı olduğunu tongue.gif her iki filmi de izledikten sonra karar vereceklerdir.. Hoş Arizona Dream tür, tarz ve konu olarak Çingeneler Zamanından farklıydı .. İkisini kıyaslamak belki de çok doğru olmayacaktır ama sonuçta her iki filmi de çok beğendiğimi söyleyebilirim.. Yani 2 filmden şu film en iyisi demiyorum..

Bu arada önce Çingeneler Zamanı'nı izlemiştim pek tabii ki smile.gif ..
+Quote Post
Fisherking
mesaj Sep 15 2005, 08:24:53 AM
İleti #5

Why so serious son?
Group Icon

Nereden: İzmir
Üye No.: 1,147

Kusturica'nın filmlerinden sadece üçünü izledim, beğenime göre sıralayacak olursam Arizona Rüyası, Underground, Çingeneler Zamanı derim. Çok şamatalı olmasına rağmen Underground'un sonlarındaki hüznü unutamam, adeta parçalanan ülkesine ağıt yakar Kusturica. Boşnak olmasına rağmen Sırplara yakın duruşuyla suçlansa da, bence tam ortada durup her iki tarafa da inceden giydirmeyi becermiştir. Benim gözümde eski Yugoslavya'da doğmuş bir dünya vatandaşı, sinema sanatını taçlandıran yönetmenlerden. Ayrıca, Arizona Dream'in müzik albümü de muhteşemdir, yıllar geçmesine rağmen zevkle dinlenir clap2.gif
+Quote Post
Zerkalo
mesaj Sep 22 2005, 01:52:09 AM
İleti #6

New Member
*

Üye No.: 30,182

İzlediğim ilk Kusturica filmi olduğu içindir belki, hayalimdeki devi bulamadım bu filmde. Tabii ki harika bir film ama bence Kusturica'nın hayatının filmi "Yeraltı"dır. Arizona Dream filmine gelince, bence bu film bir Amerikalı yönetmenin elinden çıkmalıydı. Kusturica'nın Kusturica'lığı "Yugoslavyalı yönetmen" olmasında.

Bu ileti Zerkalo tarafından Sep 22 2005, 01:53:36 AM yeniden düzenlenmiştir.
+Quote Post
umudovski
mesaj Sep 24 2005, 01:41:04 AM
İleti #7

Bobby Sands
Group Icon

Grup: Uzman
Üye No.: 21,548

Hayatta benim için ayrı bir önemi olan defalarca seyrettiğim seyretmekten doyamadığım bir film. Çok ama çok güzel, bir başyapıt
+Quote Post
Konuya Cevap EkleYeni Konu Baslat
1 kullanıcı bu başlığı okuyor (1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı)
0 Üye:

rss Basit Görünüm Şuan: 1st August 2010 - 11:50:36 AM