1990 yılından günümüze, virüsler ve antivirüsler üzerine kişisel bir merakım var. Son yıllarda biraz durulsam da, gelişmeleri halen elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Çok uzatmadan naçizane fikirlerimi belirtmek istiyorum, bu konuda...

Antivirüs sektörünün üç amiral gemisi var: Kaspersky, McAfee ve F-Secure. Yılların vermiş olduğu tecrübeleriyle, yerlerini de hak ediyorlar açıkçası.
McAfee için Enterprise sürümünü denemenizi tavsiye ederim. Sistemi fazla yormadan, işini harika bir şekilde görür. Antispyware modülünü de eklerseniz, harici bir antispyware çözümüne ihtiyacınız kalmaz.
F-Secure, bu üçü içinde sistem kaynaklarını en oburca kullanan yazılımdır. 3 tarama motoru (Kaspersky'nin AVP'si, F-PROT'un Libra'sı ve Orion) kullanması nedeniyle oluşan bu oburluk dezavantajı, güvenlik açısından ise bir avantaja dönüşür. "Client Security" denilen kurumsal çözümlerinde sistem kaynaklarını daha optimum kullanır, dolayısıyla tercihinizi "Client Security" yönünde yapmanız tavsiye olunur.
Kaspersky için söylenecek fazla bir şey yok, malumunuz zaten...

Bunları takip eden grup içindeyse, Norton (bilhassa kurumsal Symantec ürünleri), BitDefender, Antivir, Avast, AVG, NOD32 vs. gelir.
Avast ve AVG için hiçbir olumlu görüş bildiremem. Antivir ise, ilk çıktığı zamanlara göre fersah fersah yol almıştır ve tercih edilebilir. Yukarıda belirttiğim gibi, Symantec'in kurumsal çözümleri de harika bir alternatiftir.
Gelelim, başlığın kahramanı NOD32'ye...

Açıkçası, ne zaman virüs belasına bulaşmış bir PC görsem, baktığımda hep NOD32 kullandıklarını gördüm. NOD32'nin yediği haltları da, McAfee ve Kaspersky ile temizledim. Üç amiral gemisi haricinde bile daha iyi alternatifler varken, neden hala NOD32 kullanıldığını da anlayabilmiş değilim. Sözün kısası; al NOD32'yi vur Avast ve AVG'ye...

Eski günlerini mumla arasa da, F-PROT kullanın daha iyidir...
Naçizane tavsiyem; eğer sisteminiz güçlüyse F-Secure ve Kaspersky, görece zayıfsa McAfee Enterprise ya da biraz kaynak fedakarlığı ile yine Kaspersky kullanmanızdır... Zayıf bir sisteminiz varsa ya da antivirüs çözümüne büyük kaynaklar ayırmak istemeyen biriyseniz de; Symantec (Norton değil, dikkat!) kurumsal çözümleri başta olmak üzere, Antivir ve F-PROT tercihlerini dikkate alın.
Ve asla hiçbir antivirüsü "default/varsayılan" ayarlarıyla kullanmayın. Esas olan dikkatli kullanıcıdır, bunu da unutmayın...
Sevgi ve saygılarımla...