tolf2005
Jan 7 2005, 08:41:53 PM
CODE
File Name .......: Citizen.Kane.(1941).B&W.DVDRip.DivX3LM-VCDVaULT.avi
File Size .......: 683,23 MB
Duration ........: 01:54:14
Video Codec .....: Low motion DivX MPEG-4
Video Bitrate ...: 741 KB/s
Resolution ......: 512 x 384
Aspect Ratio ....: 1.33:1
Framerate .......: 25 FPS
Audio Codec .....: MPEG-1 Layer 3 (MP3)
Audio Bitrate ...: 94 KB/s (VBR)
Channels ........: 1 Ch

eMule Download
ALSANCAK_505
Apr 3 2005, 02:26:17 PM
Bu filmde ne var bu kadar, anlamadım
Kerrigan
Apr 3 2005, 02:42:20 PM
Günümüzde kullanılan sinema tekniklerinin çoğu ilk defa bu filmde kullanılmış. yani film sinemada yeni bir çığır açmış.
ALSANCAK_505
Apr 3 2005, 03:01:54 PM
Ben de öyle düşünmüştüm zaten. Bu kadar basit ve durağan bir filmle karşılaşınca.
Kerrigan
Apr 3 2005, 03:52:47 PM
kurcalansa bu filmin altında ne anlamlar çıkar herhalde. ışıkla, etrafta bulunan nesnelerle verilen derin anlamlar.

ne yalan söyleyeyim ben sıkılarak seyrettim. seyretmemin sebebi de 1 klasik olması, 2 tim burton'a olan saygım. ed wood'ta bu filmden çok bahsediliyor.
vertigo
Apr 3 2005, 07:15:14 PM
Kamera sinemada izleyicinin gören gözü olsa gerek.Filmde çok sevdigim bir sahne vardır.Kane ve Susan ,Susan'ın evine gelirler.Kamera dışarıda durmakta,kapı aralıgından içeriyi göstermektedir.Kamera zoom yapmaya başladıgı sırada Kane kapıyı kapatır.Kapı izleyicinin yüzüne kapanmıştır.Kamera kapıya iyice yaklaşır ve bir süre sonra kapı Susan tarafından açılır.O esnadaki Dorothy Comingore'in yüzündeki hınzır ifade müthiştir.Gelişim yıllarında "en büyük günah sıkıcılıktır" anlayışını benimsemiş ,seyirciye seyirci oldugunu unutturan filmler yapılırken Citizen Kane böyle bir sahne içerir işte."hey izleyici ne haber" diyen bir sahnedir.Ayrıca Susan izleyiciye yani bizlere bundan sonra yaşayacaklarını "dikizleme" iznini de vermektedir bu sahnede.Hem dikizciligimizi yüzümüze vurmakta hem de "hadi izin verdim buyur izle" demektedir sanki.
Sahne Kane ve Susan'ın bir süre sohbetleri ile devam eder.Sonra Susan piyano çalmaya başlar,bitince Kane onu alkışlar,alkış seslseri çogalır,başka bir sahneye kesme yapılır o arada.Kane kürsüde konuşmakta kalabalıkta onu alkışlamaktadır.Çok güzel bir sahnedir bu.
Açılış sahnesinde Kane'i yatakta son nefesini verirken görürüz,sonra ekran karlarla dolar,hızlı bir zoom out ile kamera bir kulubeye odaklanır ,sonra bir zoom out ile aslında gördügümüz şeyin sadece Kane'in elindeki bir oyuncak oldugunu anlarız.Film teknik olarak böyle incelikle tasarlanmış sahnelerle doludur.İnce düşünülmüş planlar arsı geçişler şimdilerde maalesef sadece De Palma yada Coen filmlerinde rastlayabildigimiz uzun,iyi tasarlanmış planlar vs.Bu tür uzun planlar hem izlyene bir izleme keyfi yaşatıyor,hem oyuncuları ve karakterlerin tepkilerini,duygularını daha iyi yansıtmalarını saglıyor hem de o anın gerilimini daha iyi hissettiriyor.Kane daha sonraki filmlerinde de bu tek uzun plan takıntısını sürdürecektir.Özellikle Touch of Evil filminin açılış sahnesi unutulmaz cinsten.Neyse sahneye devam edelim;Kane'in agzından meşhur "rosebud" kelimesini duyarız ve sonra film ünlü medya patronu Charles Foster Kane'in öldügünü bildiren bir haberle devam eder.Açılış sahnesinde iki şey dikkat çeker ;birincisi "rosebud" kelimesi ikincisi ise Kane'in kulubeli oyuncagı.Haber yayını kesildikten sonra masa başında anlaşma imzalayan bir kadını ve bulundugu mekanın penceresinden dışarıda oynayan bir çocuk görürüz.Çocuk kadının ogludur ve oglunu yatılı okula vermek üzere bir anlaşma imzalamaktadır.Dışarıda kar yagmaktadır..İçeride kadın ve adamların işi bittikten sonra dışarı çocugun yanına giderler,kamerada onlarla birlikte ilerler.Çocugun elinde bir kızak vardır.Olayı ona açıklarlar ,çocuk sinirlenir annesinden ayrılmak istemez.Annesinden ve babasından teselli sözcükleri gelir "hiç yalnız kalmayacaksın" "çok zengin olacaksın".
Kane çok zengin olur,etrafında birçok kişi olur ;babasının söyledikleri dogru çıkmıştır ama annesi yanılmıştır.Kane bunca ihtişama ragmen temelde yalnız bir adamdır.Müthiş bir hırsla hayata sarılmasına ragmen içindeki bu mutsuzlugu bir türlü bastıramaz.Filmin bir yerinde karısı ile kavga edince karısı Kane'e şöyle der "sen yalnızca kendini düşünüyorsun,kimseyi sevmiyorsun,yalnızca başkalarını seni sevmesini seviyorsun" der.Bunca zenginlige ragmen Kane işte böyle sevgisiz bir adam olup çıkmıştır.Ama neden?
Finalde bu soruya da cevap buluruz.Filmde araştırma yapan gazeteciler için "rosebud" halen bir muamma olarak kalırken seyirci "rosebud"un sırrını çözer.Rosebud Kane'in kızagını adından başka birşey degildir.Ölürken çocuklugunu anımsamıştır.Elindeki oyuncaktaki kulube de filmin başında gördügümüz evden başkası degildir.
Bütün bu hırsın,sevgisizligin sebebi küçükken annesinden koparılmış olmasıdır belkide.Büyürken anne sevgisini tadamamanın acısını ,ileride sevgi satın alarak kapamaya çalışan bir adamın hüznüne götürür film.Bütün varlıklıgına ragmen annesinden ayrıldıgı günü unutamamıştır.
Ölürkende o anı hatırlamıştır.
Bütün bu zenginligin ardındaki motivasyon anneden ve anne sevgisinden mahrum bırakılmasıdır belkide.
Bu hikaye şu sıralar pek çekici gelmiyor belki izleyiciye ama Citizen Kane'in sinemaya kattıkları tartışılmaz.Kameradan ışık kullanımına,kurgudan görüntü çalışmasına kadar o sıralar pek uygulanmayan şeyleri deniyor Welles filminde ve şu sıralar bile kullanılan birçok teknigi hediye ediyor sinemaya.
--------
Lütfen gerekli yerlerde -spoiler- uyarısında bulunalım.
niko
Apr 4 2005, 09:45:49 AM
vertigo, saol. Çok faydalı şeyler yazmışsın.
Sinema bölümünde şu linkte Citizen Kane hakkında konuşulmuştu. Sen de onu oku.
http://forum.divxplanet.net/index.php?show...1944&hl=citizen
WiniFred
Apr 13 2005, 08:47:58 PM
başlığı yeni gördüm. gözlerime inanamadım. film hakkında bildiğim tek şey NE ZAMAN "TÜM ZAMANLARIN EN İYİ FİLMİ" ANKETİ YAPILSA 1. (yazıyla birinci) SEÇİLDİĞİDİR. filmi beğenip beğenmemem de umurumda değil. sadece bu sebeple izleyeceğim.
NOT : laf aramızda ne zaman tüm zamanların en iyi filmi anketine katılsam oyumu bu filme veririm. sırf karizma çizilmesin diye